dimarts, 7 de febrer del 2012

Jules Verne i el cinema

La d'avui és una entrada una mica diferent. Avui no parlaré d'un pel·lícula o d'una altra. Ni proposaré una activitat a partir d'una escena determinada. Avui em proposo parlar d'un personatge a qui els nostres alumnes desconeixen però que als de la meva generació i moltes d'altres anteriors, feia somiar: Jules Verne.
Aquest escriptor francès nascut el 1828 va imaginar, somiar i escriure un món sencer, un món que molts vem conèixer pels seus llibres així com per les nombroses adaptacions, còmics etcètera que es feia de la seva obra. I també pel cinemà, és clar. Què faria si no en Jules Verne a aquest bloc?

El cas és que les adaptacions cinematogràfiques de l'obra del geni francès són innombrables. Des de Meliés fins l'estrena imminent de Viatge al centre de la terra 2: L'illa misteriosa, dotzenes de les novel·les de Verne han estat transportades al cinema i la televisió. Avui, que els nostres nanos llegeixen menys i amb prou feines els hi sona aquest prolífic autor, és un bon moment per reivindicar Verne i convidar els nostres alumnes a veure alguna de les nombroses adaptacions de la seva obra de la primera a la darrera.

De la Terre à la Lune (1902)

20,000 leagues under the sea (1954)


Around the world in 80 days (1956)

Journey to the center of the Earth (1959)

Journey 2: The Mysterios Island (2012)

I si avui canviem el cine per un bon llibre?

2 comentaris:

  1. I les que t'has deixat: Robur el Conquistador, Dueño del Mundo, Ante la Bandera... i aquestes només són obres seves que han estat adaptades d'una forma o una altra al cinema i que van presentar al mon avenços científics que es van materialitzar unes dècades després com autogir-helicòpter (cas de Robur) o la bomba atòmica. Una de les llàstimes és com moltes de les seves obres ara són gairebé desconegudes (El secret de Wilhelm Storitz)i podrien utilitzar-se a l'escola: "Norte contra Sur" per explicar l'esclavisme i la Guerra de Secessió USA o "Els 500 mil.lions de la begún" per analitzar societats totalitàries i preveure les armes que es van emprar a la I Guerra Mundial i que fins llavors eren desconegudes (armament químic, canons de llarg abast...)

    ResponElimina
  2. Només és una mostra de les seves obres més conegudes, IMDB té moltíssimes obres referenciades basades en la seva obra. Personalment, crec que hauria d'haver afegit La vuelta al mundo en 80 días de Willy Fogg. :)

    ResponElimina