divendres, 24 de febrer del 2012

Cinema per a cecs

De vegades veiem a la televisió que tal o qual pel·lícula està audiocomentada per a cecs. Buscant informació sobre aquest tema he trobat una web prou interessant que parla del cinema per a cecs i en va penjant pel·lícules audio-comentades. Us en deixo aquí la traducció.
En què consisteix el cinema per a cecs? Qui ha dit que els cecs no poden gaudir d'una bona pel·lícula, d'un video-documental i d'una obra de teatre? És clar que és possible, gràcies a l'audiodescripció, a alguns sons ambientals i a la imaginació de la persona amb discapacitat visual. El cinema adaptat per a cecs utilitza el Sistema d'Audiodescripció (Audesc) un programa que permet a les persones cegues i amb baixa visió tenir accés a les pel·lícules, video-documentals i altres manifestacions culturals i d'esbarjo.
Les descripcions parlades complementàries proporcionen informació a l'espectador cec sobre les actituds, gestos i moviments dels actors, característiques del vestuari, breus descripcions de llocs, color i plànols espaials de les escenes, la principal finalitat dels quals és detallar de manera acotada aspectes visuals que conflueixen als diàlegs. El Sistema Audesc consisteix en una banda reservada que permet la inclusió, en uns quants segons, d'una veu en off que resumeix els detalls visuals més il·lustratius de la pel·lícula.
Guionistes especialitzats en audiodescripció el·laboren la pista parlada que s'afegeix a la pel·lícula original sense alterar-la. Principalment, aprofiten les escenes sense diàlegs dels actors per incloure la descripció. L'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) deisposa d'una filmoteca, on poden trobar-se tot tipus d'adaptacions audiovisuals en el Sistema Audesc: pel·lícules antigues com Breakfast at Tiffany's (Esmorzant amb diamants), actuals com The Lord of the Rings (El Senyor dels Anells) i 21 grams, igal que documentals i dibuixos animats com Lady and the Tramp (La dama i el rodamón); també hi ha obres de teatre musicals com The Phantom of the Opera (El fanstama de l'òpera).
Aquesta filmoteca, a més, compta dins el seu patrimoni amb produccions pròpies com la sèrie de dibuixos animats Nicolás, protagonitzada per un nen cec que s'afanya a posar de banda les barreres socials i culturals imposades per les persones que veuen i que obstaculitzen la seva integració a la societat, la qual fou transmesa per TVE 1adaptada al Sistema d'Audiodescripció.


Si voleu saber més sobre la ceguesa i sobre les pel·lícules per cecs podeu buscar informació a:
http://www.contactobraille.com
http://www.ciudadrodrigo.net/feriateatro/feria99/audesc.htm
http://www.erudit.org/revue/meta/2004/v/n2/009350ar.html (en anglès, interessantíssim)
http://www.once.es/new/otras-webs/catala
http://www.once.es/new/sala-de-prensa/publicaciones-y-documentos/Perfiles/anteriores/2010/perfiles-260/Accesibilidad/Accesibilidad/?searchterm=audesc


I una bona col·lecció de pel·lícules audiocomentades per cecs a:
http://www.endonech.es/cinema/tiflo_cinema.html


I si en voleu escoltar una mostra aquí teniu The Wizard of Oz (1939), encara que a alguns us alegrarà saber que en castellà, El Mago de Oz en Sistema Audesc. Us convido a tancar els ulls i escoltar la pel·lícula com la veuria un cec. És una experiència i la pel·lícula, un encant!


1a part
 
2a part
3a part

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada