L'altre dia parlava de les pel·lícules basades en l'extensa obra de Juli Verne. D'entre elles, sense cap motiu especial, m'ha semblat bé destacar en primer lloc, Around the World in 80 Days, de l'any 1956. Interpretada per David Niven i pel popular Cantinflas, aquesta simpàtica adaptació de La volta al món en 80 dies ens explica les peripècies d'un milionari britànic, Phileas Fogg, que acompanyat pel seu majordom, el mexicà Passepartout (Picaporte a la versió espanyola), es jugarà bona part de la seva fortuna a que és possible circunvalar el planeta en 80 dies. L'aventura acompanyara els protagonistes al llarg del seu viatge, durant el qual s'hauran d'enfrontar a tot tipus de contratemps en la seva cursa contra el rellotge: indis americans, sacrificis humans a la Índia, toros a Espanya i de fet, qualsevol tòpic que hom pugui imaginar posarà una pal a les rodes del flemàtic Fogg i de l'espavilat Passepartout. Per no parlar d'un encaparrat Inspector de Scotland Yard encaparrat a capturar en Fogg convençut que és un lladre fugat d'Anglaterra.
La pel·lícula va tenir un èxit considerable a la seva època i de fet va ser la gran triomfadora dels Oscar de l'any 1957 amb 5 premis (Millor pel·lícula, fotografia en color, muntatge, banda sonora i guió adaptat) essent també nominada a 3 altres premis (vestuari, direcció artística i millor director) malgrat la certa polèmica que va comportar algun d'aquests guardon en tractar-se de l'any en que participaven en els premis pel·lícules com The Ten Commandments, Giant o The King and I.
La pel·lícula ha envellit però segueix sent un excel·lent exercici de nostàlgia que pot tenir asseguts i gaudint en família a grans i petits una llarga tarda (se'n va a gairebé les 3 hores de durada). És una mostra de cinema gran a lo gran: grans paisatges, escenes amb milers d'extres, més de 70 mil vestits diferents, 8552 animals utilitzats... A part, practicament es considera la gran pel·lícula que va fer popular els cameos (petita interpretació d'algun actor o famós en un paper de mínima importància). El cantant Frank Sinatra, l'actor Buster Keaton, l'actriu Marlene Dietrich, el director Cesar Romero o el torero espanyol Luís Miguel Dominguín són alguns dels personatges que aniran esquitxant la pantalla durant la projecció.
A nivell escolar, les aplicacions que se li poden donar són múltiples. La varietat de paisatges i cultures que anem descobrint durant el trajecte, els mitjans de transport, el mateix desenllaç sorprenent amb el canvi de data... hi ha un munt de temes a comentar que podrien entrar a l'àrea de Coneixement del Medi a Cicle Mitjà. A Cicle Superior hi ha molts treballs possibles sobre els diferents països que van travessant els protagonistes. Són 3 hores de pel·lícula que poden donar per moltíssim treball posterior amb els alumnes motivats i entretinguts com poques vegades.
Per acompanyar aquesta fitxa, podeu donar un cop d'ull als indrets per on passa en Phileas durant la seva volta al món amb una breu descripció de què succeeix a cada indret.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada