dilluns, 5 de març del 2012

Ralph McQuarrie: Dissenyant Star Wars (DEP)

De vegades un ha de canviar els plans. Avui tenia llesta per publicar una entrada sobre el museu del cinema però malauradament, avui ha arribat al públic la mort de Ralph McQuarrie, el creador artístic de l’univers de Star Wars, amb la qual cosa he cregut oportú dedicar una estoneta a donar a conèixer el treball d’aquest gran dibuixant tan important a la història del cinema.
Hi ha un moment, molt al principi de la producció d’una pel·lícula en la que la història potser està escrita, potser és coneix l’acció, potser els diàlegs… però que l’aspecte de tot plegat només són idees al cap del director. Això és especialment important a pel·lícules de gènere fantàstic en mons imaginaris. Quines pintes tindrà aquell planeta llunyà, aquells personatges d’altres galàxies, aquell paisatge de fantasia…? El director, si és un manetes, pot dibuixar a què vol que s’assembli tot allò ni que sigui un esborrany o pot demanar ajut a un dibuixant o dissenyador per tal de donar un a certa imatge visual al concepte que té de pel·lícula. Com si d’un retrat robot es tractés, el director pot anar explicant al dibuixant què vol o li pot donar quatre idees sobre les que el dibuixant en qüestió pot treballar. Aquest treball es pot iniciar abans fins i tot que la pel·lícula tingui llum verda per ser produïda i s’allargarà durant tota la preproducció, rodatge i fins i tot postproducció cuidant tots els detalls perquè allò que aparegui finalment en pantalla sigui visualment allò que el director ha imaginat. Doncs bé, aquesta era la feina que feia Ralph McQuarrie, dibuixar allò que els directors li demanaven i la seva obra quedarà sempre lligada a la de Star Wars. I és que el “matrimoni” Lucas – McQuarrie va funcionar a les mil meravelles per posar en imatges tot allò que el director havia imaginat.

Entrada de Darth Vader envoltat de soldats imperials

C-3PO i R2-D2 arribant al desert de Tatooine.

Arribant a Mos Eisley.

Darth Vader lluitant amb Luke (?)

L'Estrella de la Mort

Atac a l'Estrella de la Mort.

Ralph McQuarrie era un veterà de la Guerra de Corea que tornant del conflicte va establir-se a Califòrnia on va estudiar a l’escola d’Art de Pasadena. Els seus primers treballs van ser per la indústria dental i per la companyia àerea Boeing. Va ser precisament el treball que com a dibuixant realitzava en aquesta empresa el que va cridar l’atenció a George Lucas perquè plasmés en imatges algunes escenes de la pel·lícula d’aventures espacials que estava mirant de produir. El primer pensament de McQuarrie va ser que allò que volia Lucas era impossible que sortís endavant, que seria massa car, massa complicat i que no hi hauria ningú interessat en una pel·lícula així, però la idea li va entusiasmar. De fet, arribaria a dir que aquella era la millor feina que cap dibuixant podia tenir. De les seves mans van sortir els dissenys de Darth Vader, Chewbacca i dels robots R2-D2 i C-3PO entre d’altres. Les seves il·lustracions van ajudar Lucas a convèncer els caps de la 20th Century Fox a finançar l’esbojarrat projecte del visionari director. La feina de McQuarrie a la saga continuaria a The Empire Strikes Back (1980) i Return of the Jedi (1983).

Compareu la imatge de l'emperador lluitant amb en Luke amb el video posterior.


McQuarrie va col·laborar amb Steven Spielberg dissenyant les naus de Close Encounters of the Third Kind (1977) i d’E.T. (1982) així com amb Raiders of the Lost Ark (1981).

Clode Encounters of the Third Kind

Nau d'E.T.

Imatge de la Bíblia per explicar què és l'Arca de l'Aliança... dibuixada per Ralph McQuarrie.

El 1986 va guanyar l’Oscar pels efectes especials de Cocoon (1985) de la qual també en va dissenyar la nau alienígena i els efectes visuals.
L'Oscar de Ralph McQuarrie, Coccon.

Malgrat se li va oferir treballar en les preqüeles de Star Wars, McQuarrie va declinar l’oferta en trobar-se ja sense forces per seguir amb la seva feina. De totes maneres, diversos dels seus dissenys que no s’havien fet servir anteriorment per la saga, van ser aprofitats per les sèries animades de Star Wars i la seva feina s’ha pogut veure en diverses exposicions sobre la trilogia de les galàxies.

Exposició de Star Wars.

Ja retirat totalment degut a la malaltia del Parkinson, Ralph McQuarrie va morir dissabte a la seva casa de Califòrnia acompanyat de la seva dona. Geroge Lucas va comentar sobre la seva persona i la seva tasca que la feina de McQuarrie va ser imprescindible pel desenvolupament de Star Wars. Quan no sabia explicar els seus actors com havien d’interpretar una determinada escena, sempre els podia acabar ensenyant el treball d’en Ralph i dir’ls-hi que volia que ho fessin com al dibuix.


Altres feines de Ralph McQuarrie són Star Trek IV: The Voyage Home (1986), *batteries do not included (1987) o l’atracció del parc d’atraccions de l’Universal Back to the Future: The Ride (1991) o la sèrie de televisió original Battlestar Galactica (1978).

Star Trek

*batteries do not included, Nuestros maravillosos aliados en catellà

Atracció de Back to the Future.

Naus de Battlestar Galactica (1978)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada