diumenge, 4 de març del 2012

John Williams

Si ens fessin dir el nom de compositors de música de pel·lícules dels darrers 25 o 30 anys, potser hi hauria qui faria esment de James Horner (Titanic, Avatar...), Danny Elfman (Big Fish, Spiderman, Sleepy Hollow...), Ennio Morricone (The Mission, The Untouchables...), Jerry Goldsmith (Total Recall, Gremlins...), Alan Silvestri (Back to the Future, Forrest Gump...), Alan Menken (The Little Mermaid, Beauty and the Beast...), Bill Conti ( Rocky, The Karate Kid...)... però qui no faltarà MAI a la llista serà el protagonista de l'entrada d'avui: John Williams.



Durant més de 50 anys, John Williams ha posat música a les imatges de més de 100 pel·lícules aconseguint 47 nominacions als Oscars i emportant-se el premi en cinc ocasions. El seu nom va lligat al de Steven Spielberg, doncs es tracta del seu compostior preferit havent treballat per ell molts cops i també al d'algunes de les bandes sonores més reconegudes de la història com Star Wars o Superman.
Nascut a Nova York el 1932, encara es troba en actiu. Aquest mateix any ha esta nominat a l'Oscar per les bandes sonores de The Adventures of Tintin i War Horse, les dues pel·lícules del seu amic Steven Spielberg.Però la seva carrera musical arrenca a finals dels 50 quan comença a treballar com orquestrador de pel·lícules i sèries de televisió. Però no va ser fins el 1971 quan va aconseguir el seu primer Oscar per la música de Fiddler on the Roof (1971).
El 1974 començarien les col·laboracions amb Steven Spielberg, essent la primera la pel·lícula The Sugarland Express, debut de Spielberg com a director. Contents amb aquesta primera feina conjunta, els dos tornarien a treballar junts a Jaws (1975) i John Williams tornaria a assaborir l'èxit a la gala dels Oscars d'aquell any, aconseguint també els BAFTA, Golden Globe i Grammy.
Va ser per aquells dies que Steven Spielberg li va recomenar al seu amic, George Lucas que li encarregués a Williams la música de la pel·lícula sobre aventuretes de l'espai que estava preparant. Fruit d'aquella col·laboració, neixia la banda sonora possiblement més reconeguda de la història del cinema: Star Wars. Williams va treballar per aquesta banda sonora amb l'Orquestra Simfònica de Londres molt a la manera de Richard Strauss, de qui el compositor nordamericà rep una gran influència. La banda sonora no només va suposar el tercer guardó de l'Acadèmia per Williams sino que a més, temes com els de la princesa Leia o La Força van esdevenir autèntics exemples de leitmotiv al cinema.
Els anys següents són prolífics per Williams que composa les bandes sonores de Close Encounters of the Third Kind (1977), Superman (1978) així com la música de la segona i tercera part de la trilogia galàctica de Lucas. A Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), apareix per primer cop la famosa marxa imperial que acompanya el personatge de Darth Vader.
Les col·laboracions amb Steven Spielberg seguirien pels anys amb títols del tot inoblidables com Raiders of the Lost Ark (1981), E.T. (1982), The Empire of the Sun (1987), Jurassic Park (1993), The Schindler's List (1993), que també va aconseguir el premi de l'Acadèmia.

Al segle XXI els treballs més importants de John Williams han anat lligats a la saga de Star Wars i la de Harry Potter, en les que ha estat el compositor sempre que l'agenda li ho ha permés. De totes maneres no s'acaba aquí la feina d'aquest gran de la música: A.I. Artificial Intelligence (2001), Minority Report (2002), Munich (2005), Memoirs of a Geisha (2005) o la quarta entrega de les aventures de l'Indiana Jones, també són obra seva.
Paral·lelament al cinema, John Williams ha composat les músiques pels Jocs Olímpics de Los Angeles, Seoul, Atlanta i Salt Lake City així com diverses músiques per la TV i més de 50 composicions més enllà del món audiovisual entre elles la peça que va acompanyar a Barack Obama en la seva presa de possessió com a president d'Estats Units.
L'obra de John Williams acostuma a ser descrita com un estil de neoromanticisme principalment amb influències d'autors alemanys com Wagner o Max Steiner. Pren de Richard Wagner per exemple, l'ús que ja abans he esmentat del leitmotiv que identifica diversos personatges o llocs com la Marxa Imperial per Darth Vader, el tema de l'Arca de Raiders of the Lost Ark o el Mar de Dunes de Totooine a Star Wars.

En fi, si no el més gran, que personalment crec que si, sense dubte el més reconegut de tots els compositors de música per cinema: John Williams. Gràcies perquè sense tu, Star Wars, l'Indiana Jones o Superman no serien el mateix. I per si us heu quedat amb ganes de més...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada