divendres, 9 de març del 2012

The Flintstones (1994)

Potser l'entrada d'avui sorprengui. Quan pensava en un bloc de cinema, mai em vaig pensar que acabaria parlant d'aquesta pel·lícula de 1994, The Flintstones, però el centenar llarg de visites de l'altre dia i el fet que el tema principal de la pel·lícula es treballi a l'optativa de música del cole on treballo... bé, doncs que si, que avui... YABBA DABBA DOO!
Situem primer a una generació d'alumnes d'ESO que potser no estan familiaritzats amb la sèrie d'animació on té  el seu origen aquesta pel·lícula. The Flintstones, coneguda en castellà com Los Picapiedra, va ser una sèrie de dibuixos animats que es va emetre als Estats Units desde 1960 fins a 1966 al llarg de 166 episodis. Fins que The Simpsons van batre el record, fou la sèrie de dibuixos animats més llarga de la història. En aquesta sèrie, els protagonistes són dues famílies, els Flintstones i els Rubbles (Picapiedra i Mármol en castellà) que viuen a un món força fantasiós, situat històricament a l'edat de pedra moderna dins una societat calcada a la societat americana de meitat del segle XX però convisquent amb dinosaures i demés animals prehistòrics als que tenen com a mascotes o que substitueixen els aparells moderns i elèctrics "actuals" (entre cometes aquest actuals perquè la sèrie té més de 50 anys!). Doneu un cop d'ull als "invents" dels Flintstones en aquest video.


Degut a l'èxit de la sèrie, és van fer diversos episodis especials i fins i tot algún llargmetratge d'animació així com diverses sèries basades en els personatges i el món de Bedrock (Rocadura en castellà) però cap va assolir l'èxit de la sèrie original. De totes maneres el 1994 Amblin (la productora de Steven Spielberg juntament amb la Universal van veure mercat i possiblitats per fer-ne una versió amb personatges reals i com a mínim econòmicament, la van encertar. Amb un cost d'uns 45 milions de dòlars, la recaptació mundial va ser de més de 350 milions, obtenint uns espectaculars beneficis.

Els papers principals van ser per John Goodman i Elizabeth Perkins en els papers del matrimoni Flintstone i Rick Moranis i Rosie O'Donnell com a matrimoni Rubble. Va ser precissament l'elecció d'aquesta darrera actriu la que no va acabar d'agradar el públic que no acabava de veure la grassoneta i poc agraciada O'Donell com l'estilitzada i atractiva Betty Rubble. Jutgeu vosaltres mateixos l'elecció.

John Goodman com a Fred Flintstone
Elizabeth Perkins com a Wilma Flintstone
Rick Moranis com a Barney Rubble
Rosie O'Donnell com a Betty Rubble
A la pel·lícula també hi van participar Elizabeth Taylor en la seva darrera interpretació i Halle Berry en una de les seves primeres actuacions.

Elizabeth Taylor

Halle Berry
Parlar sobre l'argument de la pel·lícula és força absurd doncs és el menys important. El maldestre Fred arriba a director de la pedrera on treballa per accident i allà serà utilitzat com a titella per un malvat directiu que el vol fer servir com a cap de turc en una jugada il·legal aprofitant els encants de la seva secretària. El realment important de la pel·lícula i on recau tot el mèrit, és en l'adaptació del món dels dibuixos animats a la imatge real, resolt amb un més que notable èxit. Valgui com a mostra, per exemple, la introducció de la pel·lícula en comparació amb la de la sèrie oríginal, és absolutament increible com s'ha cuidat el detall.


Les cançons de la pel·lícula són interpretades per la banda B-52s que a la pel·lícula apareixen com a BC-52's (BC en anglès són les inicials de Before Christ, Abans de Crist, referència al temps remot on se situa la acció). Podeu mirar als videos següents un dels temes originals de la sèrie i com els versionen a la pel·lícula la mateixa banda.


Tot i que si hi ha un tema realment conegut i que hom identifica amb The Flintstones, aquest és Meet The Flintstones, escolteu-lo en la seva versió original i interpretat pels BC-52s. Ull! En el seu moment va ser tot un èxit!



I la lletra, és clar, per si us sentiu Yabba Dabba Doo!!! ;)



Algun valent amb la flauta?


Per cert, la cançó Meet The Flintstones, que heu escoltat no va arribar fins la tercera temporada de la sèrie. És obra de Hoyt Curtin, que va desenvolupar la major part de la seva carrera treballant pels estudis d'animació Hanna-Barbera. A més d'aquest tema, també  són seus els temes dels Barrufets o Els Jetsons entre d'altres. Va treballar en algunes de les pel·lícules d'Ed Wood com Plan 9 from Outer Space. A les dues primers temporades de la sèrie, doncs la música d'entrada era molt semblant a la de la sèrie del Bugs Bunny que també s'emetia per la cadena ABC d'Estats Units, d'aquí el canvi de tema. La melodia, per cert, està inspirada en la sonata 17 de Beethoven per a piano, segon moviment, secció B, composada entre el 1801 i 1802. Si no us ho creieu escolteu cap als 2 minuts i 20 segons d'aquest video... M'he quedat amb un pam de nas!
I com que sé que us agraden, algunes curiositats d'aquelles que fan referència a la pel·lícula però que potser s'escapen a simple vista... 


La secretària de la peli es diu Sharon Stone (recordeu que Stone vol dir pedra en anglès), doncs bé, li van oferir a l'actriu Sharon Stone el paper, però no va poder fer-lo perquè es trobava en el rodatge de The Specialist i al final el va acabar interpretant Halle Berry.


Quan es veu l'auto-cinema hi apareix un cartell que diu: Properament Tar Wars de George Lucas. És una clicada d'ull a Star Wars, és clar.


Si en John Goodman hagués refussat el paper de Fred Flintstone, la pel·lícula no s'hauria fet malgrat feia anys que es volia produir una versió amb personatges reals de la mítica sèrie de televisió. Pel paper de Barney, en canvi, es va pensar en Danny DeVito, però aquest va refussar proposant en Rick Moranis, que va acabar clavant el personatge.


La Rosie O'Donnell va aconseguir el paper de Betty per riure com ella més que no pas per la seva semblança física. L'actriu ja era coneguda abans de la pel·lícula sobretot com a monologuista i va assolir el reconeixement definitiu al cap d'un parell d'anys de la pel·lícula com a presentadora d'un programa d'entrevistes.


Encara que només 3 apareixen reconeguts com a tals, s'estima que 35 van ser els guionistes que van treballar amb el guió de la pel·lícula, tot un record.


Degut a que els actors treballaven descalços, els gots de vidre van estar prohibits als llocs de rodatge.


Malgrat l'oferiment a John Goodman va ser condició indispensable per realitzar la pel·lícula, altres noms que van ser tinguts en compte van ser els de James Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray, Chevy Chase i John Candy (busqueu qui són si no els coneixeu, són tots grans actors!)


El Dents de sabre que surt al final de la pel·lícula va ser el primer personatge amb pèl creat per ordinador en aparèixer a una pel·lícula. Avui dia sembla ridícul però fa gairebé 20 anys va ser un gran repte tecnològic.


El Dino dels Flintstones té la veu de Mel Blanc, mort 5 anys abans del rodatge. Les seves frasses es van agafar directament dels doblatges de la sèrie original. Mel Blanc va posar la veu a més del Dino al Bugs Bunny i al Woody Woodpecker (Pájaro Loco) entre d'altres.


Doncs ja sabeu, espero que l'entrada us agradi i si us animeu un dissabte a la tarda potser passeu una tarda entretinguda amb The Flintstones o la seva preqüela The Flintstones in Viva Rock Vegas...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada